Erősítő javítás csak odavaló alkatrésszel…

Erősítő javítás – fontosak az alkatrészek paraméterei

Egy jó erősítő a házi stúdió egyik legstabilabb láncszeme. Jóval megbízhatóbb, kevesebb karbantartást igényel, mint egy CD vagy bakelit lemezjátszó, nem is beszélve az orsós és kazettás magnetofonról. Ha mégis elromlik, a szervizesek a megmondhatói, néha nem is olyan egyszerű a javításhoz szükséges megfelelő minőségű és paraméterű alkatrészek beszerzése. Különösen igaz ez a végfokozatokban használt félvezetőkre.

Egy nagy gonddal megtervezett, csatornánkénti külön tápegységgel ellátott, különleges áramköri megoldásokat és félvezetőket alkalmazó  kiváló hangminőségű, pár tízezred % torzítású erősítőt vétek lerontani a javítás során a nem megfelelő, nem oda való alkatrészekkel.

Erősítő javítás – Felejtsd el az utángyártott vagy hamisított alkatrészeket!

Különösen igaz ez az STK sorozatú hibrid végfok integrált áramköröknél. Az utángyártott vagy hamisított alkatrészek az eredeti árának már a tizedéért beszerezhetők, Ezek beépítése mégsem célszerű, mert sem a minőség, sem a tartósság nem lesz megfelelő. A készülék hangja meg sem közelíti az eredetit, az első komolyabb igénybevételkor tönkremegy. Így hamar viszontlátjuk az ügyfelet erősítő javítás miatt.

Ezért célszerűbb inkább, ha a tulajdonos mindenképpen ragaszkodik az erősítő javítás elvégzéséhez, a több tízezer forintos eredeti alkatrészt beszerezni, esetleg bontóval próbálkozni. Ha az erősítő javítás során gondosan jártunk el, normál használat mellett, megfelelő hangfalakkal a készülék még sokáig, eredeti minőségében, megbízhatóan működni fog.

Erősítő javítás – az elektrolit kondenzátorok szerepe

Érdemes még pár szót szólni az elektrolit kondenzátorokról, bár ezek a fent említett készülékekben viszonylag ritkán hibásodnak meg. A tápegységek puffer kondenzátorai vannak leginkább igénybe véve. De mivel a nagyobb teljesítményű erősítők tápegysége szinte mindig hagyományos, nem SMPS kapcsoló üzemű, az itt alkalmazott elkók nincsenek kitéve szélsőséges működési körülményeknek. Nem így a kapcsoló üzemű tápegységek meredek impulzusokat kapó elektrolit kondenzátorai. Az elektrolit kondenzátorok nagyfrekvenciás tulajdonságai nagyon rosszak. (Ezért szoktak velük a nagyfrekvenciás komponenseket kisöntölendő, párszor tíz nF-os kerámiakondenzátorokat párhuzamosan kötni.) Működésük közben jelentősen melegednek. Ezt a veszteséget egy soros veszteségi ellenállással, az ESR értékkel szokás modellezni. Kapcsoló üzemű tápegységben alacsony ESR értékű elkókat célszerű alkalmazni a hőfejlődés csökkentése érdekében.

A kisebb teljesítményű készülékekben (pl: mobil töltők, adapterek, cd játszók) szinte kizárólag kapcsoló üzemű tápegységek vannak, amelyek gyakran meghibásodnak. Az ezekben levő elkók „halmozottan hátrányos helyzetűek”. Szűk és termikusan elszigetelt helyen, többnyire forró hűtőbordák közelében működnek, ezen felül még bennük is jelentős hő fejlődik. Ezért üzemi hőfokuk magas lesz. Tapasztalat szerint élettartalmuk fordítottan arányos a hőmérséklettel. Ezért ilyen tápegységekben 105C fokú, LOV-ESR Longlife elektrolit kondenzátorokat célszerű használni. Ajánlatos az eredeti feszültség és kapacitás értéket betartani, különben ezek az áramkörök furcsa jelenségekre képesek.