Lemezjátszó javítás – a 70 éves zenegépek ismét megszólalnak

Régi zenegépek Los Angelesből

Nemrég egy ismerősömnek az az ötlete támadt, hogy használt kocsmai zenegépeket hoz haza az Egyesült Államokból. Személyesen utazott a nyugati partra, Los Angeles környékére. Az ott megvásárolt az 50-es évek elején gyártott páncéltőkés zongora súlyú és nagyságú készülékeket kamionnal a keleti partra szállíttatta, ahonnan áthajózták őket Németországba, majd vasúton folytatták az útjukat a budapesti Keleti pályaudvarra.

Hosszú az út Budapestig

Az odaát üzemképes 12 készülékből megérkezésük után már egy sem működött. A szállítási sérülésekre, kitört lábakra most nem szeretnék kitérni, sokkal inkább a speciális lemezjátszó javítás részleteivel foglalkoznék. Az üzemképessé tétel a 110V/60Hz ről 230V 50Hz-re való átalakítással kezdődött. Át kellett tekercselni a hálózati trafót és új ékszíjtárcsát kellett esztergálni a lemezjátszómotornak a 60/50 Hz-es frekvenciaváltozásnak megfelelően.

Ezek amolyan rutinfeladatok voltak, a munka élvezetes része csak ezután jött. Hibás csatolókondenzátorok, megnyúlt ellenállások, kiszáradt elkók, gázos csövek minden mennyiségben. Nagy sikerélmény volt a ferritgyűrűs memória életre keltése. Aztán nemsokára elérkezett a nagy nap, az első vurliceren minden működött. Valamennyi áramkört eredeti állapotában állítottam helyre. Pedig éreztem némi kísértést, mennyivel egyszerűbb lenne egy ic-s végfok a régi csöves helyett, talán észre sem vennék, de úgy gondoltam, hogy legyen minden az eredeti. Csak az ellenütemű végfok csöveknél tettem némi engedményt a beszerezhetetlen amerikai csövek helyett az Európában jól bevált EL 84-eket építettem be némi munkapont és foglalat bekötés módosítással.

A lemezjátszó javítás eredménye: a 70 éves zenegépek ismét megszólalnak

Szóval indulhatott a szerkezet. Bedobtam a negyeddollárost a perselybe, nyomtam egy billentyűkombinációt a klaviatúrán. Elindult a mozgatószerkezet, kiválasztotta a megfelelő lemezt és a lemezjátszóba helyezte. Az elején kis sercegés, aztán kristálytiszta hang, gyönyörűen csilingelő magas, erőteljes, lágy mély a 30 cm-es mélysugárzónak és a doboz akusztikának köszönhetően.

Csak álltunk és alig akartunk hinni a fülünknek. Na meg a szemünknek. Mert látványnak sem volt utolsó az igényesen kialakított, krómozott karosszéria, a neonnal belülről megvilágított tetszetős előlap. Mindez közel 70 éves technika, valóságos csoda. Érdemes volt életre kelteni, lelket lehelni mind a 12 zenegépbe.