Kazettás magnó javítás, a vak ember és a normál “A” hang

Kazettás magnó javítás – sebesség pontos beállítása

Egyszer a szervizben egy vak ember megkérdezte tőlem, kazettás magnó javítást és pontos beállítást vállalok-e, mivel többen próbálták már beállítani kazettás magnójának a sebességét, de nem lett jó.

Elvállaltam a magnó javítását. Mondván kb egy óráig tart, sétáljon egyet vagy várja meg itt az ügyfélfogadóban, ahogy kényelmesebb. Kicsit macerás volt a dolog, mert szét kellett szedni a motort, hogy hozzáférjek a röpsúlyos fordulatszabályozóhoz és többszöri próbálkozással lehetett csak beállítani a pontos értéket a magnón. A kazettás magnó javítás így is bőven belefért az egy órába.

A kazettás magnó javítás tesztje – Próbakazetta, telefon, normál “A” hang

Jött is az ügyfél hamarosan, vette elő a zsebéből a próbakazettáját, amin egy normál “A” hang volt felvéve. Elindította a magnót, majd gyanakodva megkérdezte, telefonálhat-e? És már tárcsázta is a normál “A” hangot. Egyik füléhez a kazettás magnót szorította, másikhoz a telefonkagylót. (Lebegtetésnek hívják a hangtanban ezt az egyszerű és nagyon pontos módszert, a zongorahangolók is használják.)

A gyanakvó arckifejezés elégetett mosollyá változott az arcán…most jó.

Akai szerviz – szalagos magnó beállítása

Azóta egyre több ügyfelem van a Vakok Intézetéből. Egy alkalommal egyikük egy orsós Akai szalagos magnót hozott hozzám. “Nagy a baj” – mondta: “az egész hangkép eltolódott”. Ami eddig a jobbközépen szólt, az bement majdnem teljesen középre, a közepe meg kissé jobbra csúszott. Így szerinte a zene teljesen élvezhetetlen.   Próbálgattam a készüléket saját szalaggal meg az ügyfélével, de komoly hibát nem találtam.

Miközben a finomhangolást végeztem 4-5 ember türelmesen várt sorára az ügyfélfogadóban. Egyszer csak kitárult az ajtó és beszólt egy férfi: jó napot uraim, valaki meg tudná mondani a pontos időt? A soron lévő ügyfelem volt a legfürgébb. Már nyúlt is a zsebóráért, mire kivette a kezét a zsebéből fel volt pattintva az óra fedele, ujjai a mutatókon és már mondta is: háromnegyed öt múlt két perccel. Mindannyian nagyon meglepődtünk gyorsaságán és precizitásán.

Végül az Akai magnó kis finomhangolását követően az ügyfél elégedetten távozott.